Velencei-tavi szennyvízberuházás

Lakossági tájékoztatás - KONZORCIUM A VELENCEI-TAVI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ BERUHÁZÁSÉRT

Az ügyfél rövid bemutatása

A Velencei-tó környékén a települések szennyvíz-csatornázottsága csak részben oldódott meg a 2000-es évek elejére, ezért halaszthatatlanná vált a probléma hosszú távú rendezése. A velencei-tavi községek önkormányzatai a fejlesztést csak pályázati pénzből tartották kezlehetőnek. Egyértelmű volt számukra, hogy együtt könnyebben nyerhetnek támogatást. Így született meg az összefogás: Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pázmánd, Sukoró, Velence önkormányzatai és a Dunántúli Regionális Vízmű Rt. részvételével megalakult egy konzorcium a velencei-tavi regionális szennyvízelvezető és –tisztító rendszer bővítésére és fejlesztésére. A konzorcium be is nyújtott egy Európai Uniós pályázatot a Környezetvédelem Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) keretében.

A beruházás előirányzata 6,1 milliárd forint, ebből a költségek 70%-át az Unió, 25%-át a magyar költségvetés, 5%-át pedig a konzorcium – az érintett önkormányzatok és a DRV Rt. – állta.

Szakmai kihívás

Egy sok embert érintő, több önkormányzatra kiterjedő projektben kellett a kommunikációt összehangolni. A lakossági tájékoztatási folyamatban ezen túl a kihívást részben azt jelentette, hogy sok olyan üdülő-tulajdonossal kellett együttműködni, akik nem éltek az adott településen. A munkálatok ugyanis nem csak nyáron zajlottak, amikor az üdülőtulajdonosok viszonylag rendszeresen elérhetőek a nyaralóban.

A mi megoldásunk

Mivel a projekt jelentős részben uniós támogatással készült, ezért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által megadott arculati elemek, és kommunikációs eszközök jelentősen behatárolták a mozgásteret.velence3

Mivel jelentős részben üdülőterület a tó környéke, egyértelmű volt számunkra, hogy a leghatékonyabban az önkormányzatok együttműködésével tarthatjuk a kapcsolatot a tulajdonosokkal. Túl azon, hogy sokféle tájékoztatási eszközzel éltünk, köztük olyanokkal is, amelyek más településről is könnyen elérhetők (weblap, kék szám), fontosnak tartottuk, hogy a tulajdonosok személyre szóló tájékoztatást kapjanak, mikor ér a beruházás az ő ingatlanjuk elé. Ez nagyfokú együttműködést feltételezett a projektiroda felelős munkatársával, valamint a kivitelezővel, akik hajlandóak voltak sok-sok munkaórát erre áldozni.

A személyes DM mellett nagyon jó eszköznek bizonyult a helyi televízió. Ők a támogatásunkkal napra készen nyomon követték és bemutatták a csatornaépítés fázisait, így a helyi lakosok semmilyen információról nem maradtak le.

A fiatalokat kiemelt célcsoportnak tartottuk, ezért a tó környéki iskoláknak több nyílt napot szerveztünk a szennyvíztisztító telepen, ahol a beruházás bemutatásán túl, részletes ismereteket kaptak a gyerekek a szennyvíztisztítás működéséről. Hosszú távon ható eredménye a projektnek az az okatató CD, amit minden tó környéki iskola megkapott. A CD bemutatja a tó természeti környezetét, velence4földrajzás és élővilágát, turisztikai értékeit, magát a beruházást és a szennyvíztelep működését.

Eredmények

A beruházást a lakosság támogatta, együttműködtek a kivitelezővel.

  • A válaszadók túlnyomó többsége (87 százaléka) örömmel vette a beruházást. Alig akadt olyan személy, aki ennek az ellenkezőjét vallotta volna.
  • 88 százalékuk tudta, hogy a beruházás az Európai Unió támogatásával valósulhatott meg.
  • 89 százalékuk bízik abban, hogy a beruházás javítani fogja a Velencei-tó környezeti állapotátvelence1velence2