Kézenfogva Alapítvány - Fogadd el, fogadj el!

Közvélemény- formáló kampány a fogyatékos emberekért
 

Az ügyfél rövid bemutatása

A Kézenfogva Alapítvány 2006-ban indította el a Fogadd el fogadj el programsorozatot, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az értelmi és halmozottan fogyatékos emberekre, hogy segítse őket mindennapi életükben, javítsa a társadalmi elfogadottságukat.

 

Szakmai kihívás

 

A fogyatékossággal élők száma Magyarországon több mint félmillió, közülük csaknem 60.000 értelmi és halmozottan fogyatékos ember. A feladatunk az volt, hogy a kommunikáció eszközeivel segítsük az értelmi fogyatékos emberek társadalmi elfogadottságát, mivel a jelentős változások ellenére is még mindig sokukat kirekeszti a társadalom, diszkrimináció és hátrányos megkülönböztetés éri őket, mindennapi küzdelmeikről keveset tudnak az ép emberek.

A legfontosabb célcsoport a gyerekek, fiatalok, valamint a család volt. A fiataloknál még nem alakultak ki az előítéletek, hátrányos megkülönböztetés a fogyatékkal élőkkel szemben. A családnak pedig fontos a szerepe, hogy toleranciára neveljék a gyermekeket és maguk is elfogadóbbak legyenek.

A koncepciónk lényege: meg kell teremteni a személyes találkozás lehetőségét. Integrált programokat szerveztünk, hogy ép és fogyatékos emberek együtt játszanak, szórakozzanak, „cselekedjenek”, ezáltal ismerjék meg egymást.

Külön kihívást jelentett, hogy minőségi, de költséghatékony megoldást találjunk.

  

 

A mi megoldásunk

Egy Budapestről induló, kamionons országos road show.

Csaladi_NapA rendezvénysorozat jelképe és állandó eleme a kamion, két fő része a budapesti Családi Nap és az országjáró körút. Egy speciálisan átalakított kamionnal járjuk az országot májustól szeptember végéig. A kamionban kiállítás, számítógépes játékok, mozi sarok várja az érdeklődőket.

A kezdetektől fogva az „együtt” kulcsfontosságú fogalom a rendezvények kitalálásában és megvalósításában. Együtt játsszon, szórakozzon fogyatékos és ép ember. A közös időtöltés során ismerjék meg egymást, ismerjék fel egymás értékeit, így lebontva a tudatlanság, a nemtörődömség, az előítéletekre és félelmekre alapozott társadalmi elszigetelődés falát.

Csaladi_Nap2Az országjáró körút helyszíneit rendszeresen pályázaton választjuk ki. Mindig fontos szempont, hogy a pályázók integrált programokat és egész napos családi napot szervezzenek a kamion köré. Az országjárás helyszíneire pályázatot nyújthat be minden civil szervezet, önkormányzati és egyházi intézmény olyan társulásban, melyben legalább egy fogyatékos gyermekeknek, felnőtteknek szolgáltatást nyújtó szervezet, intézmény és egy nem fogyatékos gyermekekkel, emberekkel foglalkozó intézmény (általános, vagy középiskola, könyvtár, művelődési ház stb.) vesz részt.

kamionFontos számunkra a visszajelzés, hogy évről-évre meg tudjon újulni a programsorozat, valamint hogy minél személyesebbé tegyünk. Elégedettségi kérdőív kitöltésével kérdeztük meg a road- show helyszínére kilátogató érdeklődőket.

 

Eredmények

A Kézenfogva Alapítvány Fogadd el, fogadj el programjának kamionját, és a kísérő rendezvényeket évről-évre egyre többen látogatják, százezres nagyságrendben. Vannak közöttük visszatérő látogatók, óvodás –és iskolás csoportok, fiatalok, családosok, idősebb korosztály. 2010-ben a rendezvényre kilátogatók 93,3%-ának tetszett a program a kérdőív kitöltői közül, 74,3 %-a szerint a rendezvényen kapott olyan információt, amelyek a későbbiekben még hasznosak lehetnek számára. Televízió- és rádió spotok, interjúk, bannerek, plakátok és szórólapok, reklámok, videó blog segítségével informáljuk a társadalmat. A Fogadd el kamion közel 70 településre jutott el, több mint 19.000 km-t megtéve.